Tuesday, April 21

Tori Files #2


Είναι σε ένα bar  είκοσι  gay, ένας ιερέας και μία 13χρονη...

Και όχι δεν είναι ανέκδοτο.

Είναι το ξεκίνημα της καριέρας της Tori Amos όταν ακόμη ήταν καστανομάλλα και απαντούσε στο όνομα Myra ellen (την οποία μπορείς να αναγνωρίσεις στην παραπάνω φωτογραφία).  Ο πατέρας της, αιδεσιμότατος Edison γνώριζε καλά πως η κόρη του έχει ταλέντο.  Γνώριζε επίσης πως ο χώρος του θεάματος είναι δύσκολος και κυρίως βρώμικος ειδικά για μια έφηβη νοστιμούλα μουσικό. Η λύση; Απλή.  Παίζοντας σε gay piano bars η Myra Ellen ήταν ασφαλής από σεξουαλικές παρενοχλήσεις και παράλληλα  είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το μουσικό της ταλέντο. Άλλωστε ο πατέρας της ήταν πάντα εκεί να την παρακολουθεί διακριτικά καθώς έπαιζε διασκευές αγαπημένων  τραγουδιών, παραγγελιές συνήθως των θαμώνων. Φαντάζομαι πως τα παρακάτω θα ήταν σε heavy rotation.


***

Μερικά χρόνια αργότερα το ντεμπούτο της Little Earthquakes της δίνει το προσωπικό της ρεπερτόριο. Μερικές διασκευές βέβαια είναι απαραίτητες για να γεμίσει τον χρόνο αλλά πλέον μπορεί να δώσει το προσωπικό της στίγμα ξεφευγοντας από τις τυπικές "wedding singer" εκτελέσεις του παρελθόντος. Οι διασκευές που τραγουδά στις συναυλίες της πλέον είναι επιλογές προσωπικές, και σχεδόν πάντα η επιλογή τους σημαίνει κάτι.
Όπως για παράδειγμα αύτη η εκτέλεση του American Pie μαζί με το Smells like Teen Spirit λίγες μέρες μετά την αυτοκτονία του Kurt Cobain. 

Απορία; Καμία φαντάζομαι. 
***

Με την κυκλοφορία του Under the Pink και των singles του, η Tori παρουσιάζει την δική της εκδοχή σε παιδικές παραδοσιακές μελωδίες ηχογραφημένες στα διαλείμματα της προετοιμασίας  του δίσκου. Μικρές εθιστικές ενέσεις πιάνου και φωνής που μεταμορφώνουν χιλιακουσμένα τραγούδια σε κάτι νέο , οικείο αλλά διαφορετικό. 

***

Και στη συνέχεια ήρθαν τα soundtracks. Άλλοτε για τις ανάγκες της εκάστοτε ταινίας, άλλοτε επειδή έτσι της ερχόταν, η συνεισφορά της Tori είναι πολύ συχνά μι
α νέα απρόβλεπτη ανάγνωση σε γνώστά αλλά και λιγότερο γνωστά τραγούδια. 

***

Τα 90s, πλέον κοντεύουν να τελειώσουν, η Tori ετοιμάζεται να φύγει από την Atlantic, χρωστά όμως ένα ακόμη album βάσει συμβολαίου. Και καθώς δεν είναι διατεθειμένη να δώσει νέα της τραγούδια, ένας δίσκος με διασκευές δίνει την λύση. Και αυτή η λύση "ανάγκης" δημιουργεί το (παρεξηγημένο) Strange Little Girls το οποίο σύμφωνα με την ταπεινή μου άποψη βρίσκει την Tori σε μεγάλα κέφια και παράλληλα ρίχνει φως στον τρόπο που προσεγγίζει τις διασκευές. 
Βλέπεις, η Tori έχει πλήρη επίγωση του υλικού που πρόκειται να διασκεύασει τόσο σε μουσικό όσο και σε εννοιολογικό επίπεδο. Έτσι, μπορεί άφοβα να το διαλύσει σε χίλια κομμάτια και να το συναρμολογήσει ξανά με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, όλους συνεπείς προς το τραγούδι.  Άκου παραπάνω το Losing my Religion και παρακάτω το  '97 Bonnie and Clyde του Eminem και θα το καταλάβεις καλύτερα. 


***

Είναι σε ένα θέατρο 10.000 κόσμος, και μια 43χρονη... 
Το Original Sinsuality Tour βρίσκει την Tori μόνη επί σκηνής με το πιάνο της. Κάθε βράδυ στα μισά η φωτεινή επιγραφή "piano bar" ανάβει και η Tori τραγουδά 2 τραγούδια που έχουν ζητήσει οι φαν μέσω internet. Και η Tori, σαν καλή entertainer, δύσκολα χαλάει χατήρια...


***
ΥΓ. Το 12ο album της Tori Amos Abnornally attracted to Sin  κυκλοφορεί στις 15 Μαϊου (woohooo)


Το παραπάνω το χρώσταγα  στους φίλους του seagazing 
 




10 comments:

λι8οξόος said...

ας μη ρωτήσω.
κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι υπόλοιποι που δεν δείχνουν περίεργοι.

sophiak. said...

an einai anekdoto den xreiazetai na to synexiseis,exw hdh pe8anei sto gelio

:D

Francesco said...

this pic is GENIALE! :D

Dust Road said...

Νομίζω ότι λύθηκαν όλες οι απορίες!

Manolis Vamvounis said...

thank u basilaki, polu oreo mini-afierwma :)

Stratos Bacalis said...

respect...

sophiak. said...

ego exw 1 aporia:
poso kairo akoma 8a mas zalizeis ton erwta me thn tori?

Dust Road said...

@Sophiak. μέχρι να μου καθίσεις.

oksikemia said...

πόσο γαμάτη η διασκευή - αφορμή για αυτό το post στο Famous Blue Raincoat..

sophiak. said...

hahaha
(twra pou 8a su hackarw to blog na dume pou 8a les e3ypnades)

:p