Monday, March 16

#cicada3301


Σκοτεινές οργανώσεις, μυστικοί κώδικες, θεωρίες συνωμοσίας και πεισματάρηδες tech-freaks  συνθέτουν το μεγαλύτερο μυστήριο του σύγχρονου internet το οποίο λαμβάνει χώρα  τα τελευταία τέσσερα χρόνια καθώς εμείς χαζεύουμε αμέριμνοι στο 9GAG.  Φτιάξτε καφέ και ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί όλα όσα συμβαίνουν κάτω από την μύτη μας στις σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου. Μετά από αυτό σας υπόσχομαι ότι θα βλέπετε τα πάντα με άλλο μάτι.  

Πως άρχισαν όλα

Το ημερολόγιο δείχνει 4 Ιανουαρίου 2012. Οι χρήστες του γνωστού ανώνυμου forum εικόνων 4Chan σκρολάρουν βαριεστημένα  τα post όταν κάνει την εμφάνισή της μια  εικόνα με ένα μικρό κείμενο  πάνω σε μαύρο φόντο. 

 Αναζητάμε πολύ έξυπνους ανθρώπους. Για να τους βρούμε επινοήσαμε ένα τεστ. Υπάρχει ένα κρυμμένο μήνυμα στην εικόνα. Βρείτε το και θα σας οδηγήσει στον δρόμο να μας βρείτε. Ανυπομονούμε να συναντήσουμε τους λίγους που θα φτάσουν μέχρι το τέλος. Καλή επιτυχία.  3301

Το παράξενο  μήνυμα της φωτογραφίας κεντρίζει το ενδιαφέρον των χρηστών και πολλοί προσπαθούν να μαντέψουν  τι κρύβεται. Σύντομα κάποιοι ανακαλύπτουν ότι αν ανοίξουν την εικόνα σε επεξεργαστή κειμένου (ενέργεια που συνήθως εμφανίζει μια ακαταλαβίστικη σειρά αριθμών και γραμμάτων, γνωστή και ως file dump) έρχονται αντιμέτωποι με το εξής:
Το αρχικό μήνυμα και το file dump του (Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση)

Η αναφορά στον αρχαίο Ρωμαίο αυτοκράτορα στις τελευταίες σειρές του file dump (βλέπε παραπάνω)  παραπέμπει άμεσα στον Κώδικα του Καίσαρα, μια απλή μέθοδο κρυπτογράφησης  την οποία εφάρμοζε ο Καίσαρας για να ανταλλάσσει με ασφάλεια μηνύματα στρατηγικής σημασίας.
Κώδικας του Καίσαρα 

Εφαρμόζοντας τον στο κρυπτογραφημένο μήνυμα του file dump,  οι χρήστες οδηγούνται σε μια διεύθυνση στο internet στην οποία είναι αναρτημένη μια μάλλον κοροϊδευτική εικόνα.

Και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο εμπόδιο για τους επίδοξους «κυνηγούς θησαυρού», καθώς  η φωτογραφία δεν φαίνεται να περιέχει κανένα χρήσιμο στοιχείο.  Κι όμως,  το κλειδί κρύβεται  στις λέξεις guess και out της φωτογραφίας οι οποίες παραπέμπουν στο λογισμικό Οutguess  μέσω το οποίου μπορείς να κρυπτογραφήσεις μηνύματα μέσα σε αρχεία φωτογραφίας.

Το κρυμμένο μήνυμα στην περίπτωση αυτή είναι   ένα link για μια υποσελίδα του γνωστού Reddit καθώς και αρκετά ζεύγη αριθμών.
Το κρυμμένο μήνυμα στην εικόνα της πάπιας

Για τους παίκτες είναι σαφές πως τα ζεύγη αριθμών παραπέμπουν σε κώδικα κειμένου. Αυτό που λείπει όμως είναι το κείμενο στο οποίο θα εφαρμοστεί ο κώδικας.


Και κάπου εδώ τα πράγματα γίνονται περίπλοκα.  Οι χρήστες  μπαίνοντας στην υποσελίδα του Reddit  βρίσκουν μια σειρά από ακαταλαβίστικα post κειμένου.

Ανάμεσα στα ακατανόητα post βρίσκονται αναρτημένες και δύο φωτογραφίες. Χρησιμοποιώντας ξανά το πρόγραμμα Outguess οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν τα εξής μηνύματα. 
Οι φωτογραφίες στο Reddit με τα αντίστοιχα μηνύματα (κλικ στην εικόνα για μεγένθυση)
Το πρώτο καλωσορίζει τους χρήστες στο παιχνίδι ενώ το δεύτερο δίνει μια μικρή βοήθεια για την επίλυση του γρίφου. Παράλληλα και για απόδειξη της γνησιότητας των γρίφων η μυστηριώδης ομάδα εξηγεί ότι θα χρησιμοποιεί ειδική ψηφιακή υπογραφή στα μηνύματα.

Οι επίμονοι παίκτες διαπιστώνουν ότι τα περίεργα σύμβολα στην κορυφή της σελίδας είναι αριθμοί των Μάγιας. Μεταφράζοντάς τα, χρησιμοποιούν το νούμερο ως κλειδί για να αποκρυπτογραφήσουν τα post της υποσελίδας του reddit. Αυτό που προκύπτει είναι ένα ποίημα για τον Βασιλιά Αρθούρο. Εφαρμόζοντας πάνω στο ποίημα τα ζεύγη αριθμών που ήδη έχουν, ο γρίφος επιτέλους λύνεται. Είναι ένας τηλεφωνικός αριθμός!


***

The plot thickens



Οι χρήστες τηλεφωνούν στο νούμερο και τους υποδέχεται ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στα αγγλικά το οποίο μεταφράζεται ως εξής:


Μπράβο. Τα έχετε πάει καλά. Υπάρχουν τρεις Πρώτοι αριθμοί που σχετίζονται με την αρχική εκόνα. Το 3301 είναι ένας από αυτούς. Θα πρέπει να βρείτε τους άλλους δύο. Πολλαπλασιάστε τους μεταξύ τους και προσθέστε ένα .com για να βρείτε το επόμενο βήμα. Καλή τύχη. Αντίο.

Το ηχογραφημένο μήνυμα

Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Όπως έχουμε μάθει στο σχολείο, Πρώτους αριθμούς ονομάζουμε τους αριθμούς των οποίων φυσικός διαιρέτης είναι το 1 και ο εαυτός τους. Οι διαστάσεις της αρχικής εικόνας η οποία ξεκίνησε το παιχνίδι είναι 509 Χ 503px. 509, 503 και 3301. Όλοι Πρώτοι αριθμοί.  Πολλαπλασιάζοντάς τους προκύπτει ο αριθμός 845145127. Με ένα .com στο τέλος οι παίκτες είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα.


Το site υποδέχεται τους επισκέπτες με την εικόνα ενός τζιτζικιού και μια αντίστροφη μέτρηση.  Με την χρήση του Outguess προκύπτει το εξής μήνυμα από την εικόνα: «Τα έχετε πάει καλά για να φτάσετε εδώ. Η υπομονή είναι αρετή. Επιστρέψτε την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 17:00.»Το site ανανεώνεται όντως όπως είχαν υποσχεθεί και αυτό που συμβαίνει αλλάζει εντελώς  τους όρους του παιχνιδιού.


 Στην ιστοσελίδα πλέον υπάρχουν, κάτω από την εικόνα, συντεταγμένες που παραπέμπουν σε διάφορα σημεία διασκορπισμένα σε όλη την γη.  Και κάπως έτσι όλα ανατρέπονται. Μέχρι τώρα όλο αυτό το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι  μια καλοστημένη φάρσα ενός μοναχικού αργόσχολου τύπου ο οποίος διασκεδάζει πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του.  Τώρα όμως με το επόμενο στοιχείο να βρίσκεται σε διάφορα μέρη του πλανήτη, από την Βαρσοβία έως την Νέα Ορλεάνη και από την Αυστραλία έως την Γαλλία, οι παίκτες καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν με μια παγκόσμια οργάνωση πολύ έξυπνων και μυστικοπαθών ανθρώπων.  Όπως αποδεικνύεται, στις συγκεκριμένες συντεταγμένες υπάρχει ένας στύλος πανω στον οποίο βρίσκεται κολλημένη μια αφίσα με το γνωστό πλέον τζιτζίκι, σύμβολο της οργάνωσης, καθώς και ένα QR CODE.
Φωτογραφίες από τις αφίσες σε διάφορες πόλεις παγκοσμίως

Τα QR CODES οδηγούν σε δύο διαφορετικά μηνύματα κρυμμένα μέσα σε εικόνες. Προφανώς και αυτά τα μηνύματα είναι με την σειρά τους γρίφοι.  Η μορφή τους έχει κάπως έτσι. Στην αρχή υπάρχει μια περιγραφή ενός βιβλίου την ταυτότητα του οποίου πρέπει να μαντέψεις. Έπειτα ακολουθούν οι γνωστοί πια κώδικες κειμένου που αποτελούν το κλειδί για την λύση.  Τέλος υπάρχει και μια προειδοποίηση προς όσους έχουν μέχρι τώρα δημοσιοποιήσει την προσπάθειά τους. 

 Έχετε αποκαλύψει  πολλά. Θέλουμε τους καλύτερους και όχι ακολούθους. Γι’ αυτό μόνοι λίγοι από τους πρώτους θα λάβουν το βραβείο. Καλή τύχη. 

Αποκρυπτογραφημένα μηνύματα των QR Codes (Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση)


  Ύστερα από αρκετή αναζήτηση, οι χρήστες ανακαλύπτουν ότι ο ένας γρίφος αναφέρεται στο ποίημα Agrippa του πατέρα της cyber punk λογοτεχνίας, William Gibson.  Με εφαρμογή του κώδικα κειμένων προκύπτει ένα link το οποίο ανήκει στο TOR network,  ένα εναλλακτικό δίκτυο το οποίο προσφέρει πλήρη ανωνυμία.  

 (Όσον αφορά το πρώτο μήνυμα κανείς δεν φαίνεται να κατάφερε να βρει το βιβλίο στο οποίο αναφέρεται αλλά οι περισσότεροι εικάζουν ότι οδηγεί στο ίδιο link).



***

Almost there

Βρισκόμαστε πλέον στην σκοτεινή πλευρά του internet, στην καρδιά του TOR network. (To Tor είναι ένα σύστημα που δίνει την δυνατότητα ανωνυμίας και ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Βασίζεται σε ένα παγκόσμιο εθελοντικό δίκτυο διακομιστών και χρησιμοποιείται εκτός των άλλων και από κυβερνητικούς ή μη οργανισμούς όσο και για παράνομες δραστηριότητες.)

Το μήνυμα στην σελίδα  ζητάει από τους χρήστες να φτιάξουν ένα νέο λογαριασμό email  και να τον  συμπληρώσουν στην φόρμα που υπάρχει.   Στο email τους λαμβάνουν ένα μοναδικό αριθμό μέσω του οποίου αποκτούν πρόσβαση σε ατομική σελίδα. Εκεί τους περιμένει (τι έκπληξη!) άλλο ένα παζλ αυτή τη φορά εντελώς εξατομικευμένο το οποίο απαιτεί μέτριες γνώσεις αποκρυπτογράφησης.  Έχοντας φτάσει σε αυτό το προχωρημένο σημείο οι περισσότεροι τα καταφέρνουν σχετικά εύκολα και γράφουν την απάντηση στην ειδική φόρμα. Λίγο μετά έρχεται μέσω email  αυτό που αποδείχτηκε πως ήταν ο τελευταίος-και πιο δύσκολος-  γρίφος.

Μέσα στο email βρίσκονται δύο αρχεία ήχου σε μορφή MIDI. Το ένα αρχείο είναι εξατομικευμένο ενώ το άλλο κοινό για όλους. 

το κοινό για όλους τους χρήστες αρχείο ήχου

 Οι χρήστες  χρειάζεται να μετατρέψουν τους μουσικούς τόνους σε γράμματα για να ανακαλύψουν τι κρύβεται .  Από το ένα αρχείο τελικά  προκύπτουν 5 λέξεις διαφορετικές για τον καθένα που έχει φτάσει ως εδώ και από το άλλο ένα συγχαρητήριο μήνυμα καθώς και λεπτομέρειες για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τις λέξεις για να στείλουν μήνυμα στην οργάνωση που να αποδεικνύει ότι τα καταφέρανε μέχρι το τέλος. 

 Λίγες μέρες μετά, αυτοί οι λίγοι εκλεκτοί λαμβάνουν το τελικό email το οποίο μας δίνει επιτέλους πληροφορίες για την μυστική ομάδα που δημιούργησε αυτό το περίεργο παιχνίδι. Συνοπτικά πρόκειται για ένα παγκόσμιο think tank ανθρώπων με κοινούς προβληματισμούς οι οποίοι απαξιώνουν κάθε μορφής προβολής και στηρίζουν με τις δράσεις τους τα δικαιώματα της ιδιωτικότητας, της ανωνυμίας και της ελευθερίας.  Αυτή η ομάδα ανθρώπων επιθυμεί να στρατολογήσει και άλλους ανθρώπους με τις ίδιες αντιλήψεις και για τον λόγο αυτό στήθηκε αυτό το παιχνίδι.


Το πλήρες email με την μετάφρασή του. (Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση)

The end is the beginning is the end

Ένα μήνα μετά το τέλος του παιχνιδιού, εμφανίζεται στην υποσελίδα του Reddit το τελευταίο μήνυμα από την ομάδα 3301.

Βρήκαμε αυτούς που αναζητούσαμε. Αυτό το ταξίδι αναζήτησης που διήρκησε έναν μήνα έφτασε στο τέλος του. Για την ώρα. Σας ευχαριστούμε. Αν δεν τα καταφέρατε θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες σαν και αυτή.

Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα της οργάνωσης. Παράλληλα διάφοροι χρήστες που είχαν καταφέρει να φτάσουν ως το τέλος άρχισαν να σβήνουν τα προφίλ τους και κάθε ψηφιακό τους ίχνος κόβοντας κάθε πρόσβαση με τον digital κόσμο διασφαλίζοντας έτσι την μυστικότητα γύρω από την οργάνωση.  Ενώ στην αρχή υπήρχαν διάφορα δημοσιεύματα κυρίως στον ειδικό τύπο, με το πέρασμα του καιρού η υπόθεση ξεχάστηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, ακριβώς 366 μέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου μηνύματος,  όταν στο 4chan ανεβαίνει το εξής! 


Ο δεύτερος γύρος είναι γεγονός.  Αυτή τη φορά όμως, και με αφορμή την δημοσιότητα που πήρε την πρώτη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι χρήστες που μετέχουν είναι τώρα πιο προσεκτικοί και δεν μοιράζονται την πρόοδό τους στο internet κάτι που είχε δυσαρεστήσει την οργάνωση την πρώτη φορά. Παράλληλα οι γρίφοι γίνονται πιο απαιτητικοί και προϋποθέτουν εξειδικευμένες γνωσεις. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα  οι λεπτομέρειες του 2013 να παραμένουν καλά κρυμμένο μυστικό. Ξέρουμε ωστόσο ότι το παιχνίδι ολοκληρώνεται ξανά  έναν μήνα μετά και η ομάδα 3301 δεν ξαναεμφανίζεται παρά μόνο στις 6 Ιανουαρίου του 2014 όταν μέσω twitter πλέον ανακοινώνει την έναρξη του τρίτου γύρου ο οποίος διεξάγεται ξανά κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας. Τον Ιανουάριο του 2015, τέλος, ένα μήνυμα στο Reddit (link) σήμανε την αρχή ενός νέου γύρου για τον οποίο τα στοιχεία ακόμη είναι ελλιπή. 


Who are you people?

Ποιοι κρύβονται άραγε από πίσω; Οι θεωρίες είναι αμέτρητες. Αναλυτές θεωρούν ότι όλο αυτό το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί από μυστικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Άλλωστε τόσο η CIA όσο και η MI16 συνηθίζουν να στρατολογούν ερασιτέχνες κρυπτογράφους μέσω internet. Ωστόσο οι γρίφοι την Cicada 3301 με τις απόκρυφες λογοτεχνικές αναφορές σίγουρα δεν στηρίζουν αυτή τη θεωρία.  Οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι όλο αυτό είναι έργο μιας μεγάλης εταιρίας όπως η Microsoft ενώ οι συνωμοσιολόγοι βλέπουν τους Illuminati πίσω από τους γρίφους. 

Μια επιστολή, πάντως,  που εμφανίστηκε στο pastebin το 2013, ήρθε να περιπλέξει την υπόθεση ακόμη περισσότερο. Σε αυτή την μακροσκελή επιστολή, ο ανώνυμος χρήστης  ισχυρίζεται με πειστικό τρόπο ότι ήταν μέλος της οργάνωσης για πολλά χρόνια και δίνει πολλές λεπτομέρειες για την ίδρυση, την δομή και την λειτουργία της ενώ παράλληλα προειδοποιεί για την επικινδυνότητα της. 

Με βάση την επιστολή αυτή, της οποίας η γνησιότητα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μαθαίνουμε ότι η οργάνωση ιδρύθηκε πολλά χρόνια πριν από στρατιωτικούς, ακαδημαϊκούς και διπλωμάτες οι οποίοι ήταν δυσαρεστημένοι από την τροπή που έχει πάρει η ανθρωπότητα. Ενώ δεν έχει στρατιωτικούς ή κυβερνητικούς δεσμούς, συχνά στρατολογεί από εκεί για να αυξάνει την επιρροή της. Η δομή της βασίζεται σε διαφορετικές ομάδες-κελιά που τις περισσότερες φορές δεν έχουν άμεση επικοινωνία μεταξύ τους ενώ λίγοι γνωρίζουν την πραγματική ιεραρχία μέσα στην οργάνωση. 

Ιδεολογικά η οργάνωση πρεσβεύει την απόλυτη ελευθερία απορρίπτει την ύπαρξη του παραδοσιακού Θεού καθώς ο κάθε ένας από εμάς είναι ένας Θεός   ενώ αρνείται την ύπαρξη της απόλυτης ηθικής στηρίζοντας παράλληλα την άποψη ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ενστερνίζονται την θεωρία του Υπερανθρώπου του Νίτσε καθώς και την υποκειμενικότητα της πραγματικότητας θεωρώντας ότι η πραγματικότητα διαμορφώνεται με βάση τον παρατηρητή της. Πιστεύουν επίσης στην ύπαρξη ενός παγκόσμιου εγκεφάλου νευρώνες του οποίου είμαστε όλοι οι άνθρωποι. 

Συνοπτικά, ο ανώνυμος συντάκτης της επιστολής περιγράφει μια θρησκευτική, στην ουσία, οργάνωση η οποία κρύβεται πίσω από έναν προοδευτικό επιστημονικό  μανδύα και ως εκ τούτου την θεωρεί επικίνδυνη προτρέποντας τον κόσμο να μην επιδιώξει να γίνει μέλος μέσω της επίλυσης των γρίφων. 

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την επιστολή σε αυτό το link

***

I want to believe

Χρειάστηκαν μόλις λίγα χρόνια για να γίνει η ομάδα Cicada 3301 ο μεγαλύτερος θρύλος της σύγχρονης tech κουλτούρας και παράλληλα αντικείμενο ατέλειωτων συζητήσεων σε διάφορα fora Ίσως να μη μάθουμε ποτέ όλη την αλήθεια πίσω από αυτό το μυστήριο. Ίσως πάλι κάποτε μάθουμε ότι τα πάντα είναι μια μεγαλοφυής φάρσα αργόσχολων ανθρώπων. Η ότι ο ανώνυμος  συντάκτης της επιστολής καταπέλτη ενάντια στην οργάνωση λέει αλήθεια και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες της σύγχρονης εποχής. Όπως και να 'χει, η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω. Αρκεί να ξέρεις που θα την αναζητήσεις. Σίγουρα όχι στο buzzfeed :p




No comments: